Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która w dużej mierze zależy stylu życia, jaki prowadzimy. Nieregularne posiłki, brak ruchu, jedzenie wysoko przetworzonej żywności oraz nadwaga to główne czynniki, które prowadzą do zaburzeń metabolicznych, a w konsekwencji do rozwoju choroby. By się przed nią ustrzec warto wzbogacić dietę o wolno wchłaniane węglowodany, eliminując jednocześnie te, które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Sprawdź, jakie produkty będą w tym przypadku odpowiednie.
Zamień gotowane warzywa na surowe
Podstawa diety w przypadku cukrzycy powinny być surowe warzywa. Dlaczego surowe? Otóż dlatego, że ugotowane szybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Codzienna porcja warzyw powinna wynosić 500 gram. Możesz zajadać je podczas przerwy w pracy, odpoczywając przed telewizorem lub stosować jako dodatek do obiadu. Pij także soki warzywne – najlepiej własnoręcznie wyciśnięte. Szczególnie polecanymi warzywami w diecie cukrzycowej są brokuły, szpinak, szparagi, pomidory, zielona papryka, sałata, rzodkiewka oraz ogórki – zarówno świeże jak i kiszone. Warzywa te mają najmniej węglowodanów. Możesz także bez obaw spożywać fasolę oraz groch łuskany, ale za to musisz zrezygnować z zielonego grochu i bobu – nie są one wskazane dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Artykuł powstał we współpracy z portalem branżowym http://nieruchomoscicafe.pl/
Wprowadź produkty zbożowe
Do codziennej diety wprowadź otręby, kasze: pęczak i gryczaną, brązowy ryż, a także pieczywo pełnoziarniste lub razowe. Nie tylko unormują poziom glukozy, ale też zadbają o sylwetkę i dadzą Ci poczucie sytości na dłużej.
Owoce pod lupą
Choć owoce niewątpliwie są źródłem wielu cennych witamin, w przypadku osób chorych na cukrzycę powinny być spożywane ostrożnie. Możesz je co prawda jeść, ale w mniejszych ilościach niż warzywa. Ponadto wybieraj te, które zwyczajnie są mniej słodkie. Najbardziej polecanym owocem jest grejpfrut, ponieważ obniża poziom glukozy we krwi oraz jest bogatym źródłem chromu. Chrom z kolei jest niezbędny do przemiany glukozy. Bezpieczne będą również poziomki i truskawki. Unikaj za to winogron oraz bananów, ponieważ zawierają w sobie zbyt dużo cukrów.
Przyprawiaj zdrowo!
Swoje dania możesz wzbogacić o produkty, które naturalnie obniżają poziom cukry we krwi. Należą do nich cynamon, kozieradka, goździki, pokrzywa i czosnek. Nie tylko pomogą w utrzymaniu cukru w ryzach, ale też wzbogacą smak twoich posiłków. Metabolizm cukrów wesprzesz także sięgając po preparaty z morwą białą lub gurmarem. Ten drugi poza stabilizacją poziomu cukru znacząco zmniejsza apetyt na słodycze.