Okapy kuchenne – podstawowe rodzaje. Co wybrać do swojej kuchni?

Głównym zadaniem okapu kuchennego jest odpowiednie odprowadzanie lub filtrowanie powietrza w pomieszczeniu. Sprawnie działający okap to czyste, przyjemnie pachnące powietrze nawet po gotowaniu mocno aromatycznych potraw. Jakie rodzaje okapów kuchennych można znaleźć dzisiaj w sklepie?

Chociaż głównym celem okapu jest oczyszczanie powietrza, może on realizować to zadanie w różnych formach. Są one zależne głównie od miejsca montażu tego sprzętu. Sprawdź, jakie podstawowe rodzaje okapów i ich przeznaczenie.

1. Okap ścienny kominowy

To jeden z najpopularniejszych okapów kuchennych. Jest on przeznaczony do zamontowania przy ścianie. Okap kominowy może mieć różne style – nowoczesny, tradycyjny.

Dedykowany jest przede wszystkim do pracy jako wyciąg, czyli ma na celu odprowadzanie zużytego powietrza na zewnątrz przez instalację wentylacyjną. Wiele modeli działa również jako pochłaniacze, czyli nie wymagają łączenia z wentylacją – powietrze filtrują z użyciem specjalnych mat węglowych.

2. Okap ścienny podszafkowy

Drugi rodzaj okapu do podszafkowy. W tym przypadku urządzenie montowane jest bezpośrednio pod szafką kuchenną. Można dopasować je do gotowych mebli kuchennych lub do zabudowy na wymiar.

Okapy ścienne podszafkowe używane są głównie w mniejszych kuchniach i w kuchniach, w których nie ma możliwości podłączenia okapu do wentylacji. Pracują najczęściej jako pochłaniacz.

3. Okap sufitowy

Okapy sufitowe używane są przede wszystkim do kuchenek umieszczanych na wyspach albo półwyspach kuchennych. Także można zamontować je przy kuchence przy ścianie. Ten rodzaj okapu występuje w dwóch wariantach:

  • okap sufitowy montowany bezpośrednio pod sufitem
  • okap sufitowy wiszący

Okap zamontowany bezpośrednio pod sufitem to nowoczesny model umożliwiający pracę jako pochłaniacz lub jako wyciąg. Taki okap sufitowy często ma kilka centymetrów grubości, dlatego nie rzuca się w oczy.

Druga opcja, czyli okap wiszący jest podwieszany na linkach – służy wtedy jako pochłaniacz, a także może być wyposażony w obudowany przewód odprowadzający powietrze na zewnątrz, gdy pracuje jako wyciąg.

4. Okap blatowy

To dość rzadko spotykany, ale funkcjonalny okap kuchenny, który montowany jest w blacie kuchennym przy kuchence. Najczęściej jest wyciągany, dlatego nie musi być widoczny w kuchni wtedy, gdy nie jest używany.

Okapy blatowe polecane są wtedy, gdy konieczne jest skuteczne pochłanianie zanieczyszczeń i par, ale w pomieszczeniu nie ma miejsca lub zamontowanie okapu sufitowego, ściennego nie jest możliwe.